mail telefon tilmelding
Gå til indhold

Knap en fjerdedel. Så meget skar forbrugerne af det samlede gasforbrug fra gasdistributionsnettet i 2022 sammenlignet med året før. Det viser en opgørelse fra Evida.

En del af faldet i gasforbruget kan tilskrives, at 2022 var varmere end 2021, hvormed behovet for opvarmning har været mindre. Det varmere vejr kan forklare 4,7 procent af faldet, men selv efter en korrektion for graddage, er der altså stadig sket et fald på 18,7 procent i 2022.

- Biogassen fortrænger naturgas og sammen med et faldende gasforbrug, betyder det, at vi bliver mindre og mindre afhængige af naturgas – både den vi selv kan producere i Nordsøen, og den vi importerer. Det er positivt for den grønne omstilling, siger Sune Holm, der er driftsdirektør i Evida.

I 2022 dækkede biogas fysisk 32,6 procent af gasforbruget fra gasdistributionsnettet, viste en opgørelse fra Evida for nylig. Det gør Danmark til det land i EU, hvor biogassen fylder mest i gassystemet.

Hvem bruger mindre gas?
Fald i gasforbruget over hele året ses hos alle Evidas kundegrupper, men den største reduktion i forbruget står varmeforsyningen for med et fald på 24 procent korrigeret for graddage.

Herefter følger øvrige store erhverv, typisk industrivirksomheder, hvor gasforbruget er faldet med 19 procent.

Endelig har husholdningerne og de mindre erhvervsvirksomheder reduceret forbruget med 15 procent, når der tages hensyn til udetemperaturen.

Udviklingen gennem kvartalerne
Udviklingen i gasforbruget gennem 2022 viser, at faldet i det samlede forbrug fra 2021 til 2022 lå næsten konstant kvartal for kvartal med fald på henholdsvis 24, 22, 24 og 23 procent.

Samtidig kan man se, at gasforbruget i husholdningerne og de mindre erhvervsvirksomheder samt de store erhverv falder mere i løbet af året.

Der kan være flere forklaringer på, at forbruget af gas er faldet. Noget af faldet skyldes, at nogle kunder er gået over til en anden varmekilde end gas. Evida afkoblede i 2022 mere end 21.000 gasforbrugere, som er skiftet til anden varmekilde. Men krigen i Ukraine og den stigende gaspris har sandsynligvis spillet en central rolle.

- Faldet i gasforbruget er større end konverteringen af forbrugere til andre energikilder alene kan forklare. De meget høje gaspriser i store dele af året er givetvis en stor del af forklaringen på de fald i gasforbruget, vi kan konstatere, siger Sune Holm.

 

Fakta:

  • Graddagetallet regnes som afvigelsen i forhold til udetemperatur på 17 grader f.eks. vil der på en dag med gennemsnitligt 7 grader være (17-7) 10 graddage. Hvis udetemperaturen i gennemsnit er 17 grader eller derover, så vil graddagetallet være nul.
  • I faktiske mængder er gasforbruget faldet fra 2.210 mio. m3 i 2021 til 1.692 mio. m3 i 2022. Et fald på 518 mio. m3. Korrigeres der for forskelle i graddage svarer faldet til 413 mio. m3.
  • Evidas opgørelse omfatter udelukkende gasforbruget fra gasdistributionsnettet. Herudover aftager tre centrale kraftværker alene gas direkte på gastransmissionsnettet. Gasforbruget fra gasdistributionsnettet udgør dog langt størstedelen af gasforbruget i Danmark.
  • Ca. 28.000 opsigelser er modtaget løbende over året 2022 med ønske om afkobling inden for 12 måneder fra opsigelsesdatoen. Til sammenligning modtog Evida i 2021 ca. 5.300 opsigelser.
  • Evida afkoblede i 2022 mere end 21.000 gasforbrugere, som er skiftet til anden varmekilde. Afkoblinger er her opgjort som antallet af nedtagne gasmålere. Når gasmåleren er nedtaget, modtager man ikke længere gas og er dermed de facto afkoblet.

Malene Hadrup

senior kommunikationsrådgiver

Del

Ved lugt af gas eller andet nødstilfælde


Ring til os på 62 25 91 14.

Lugter du gas? rediger postnr.
service

Indtast et andet postnummer

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Aflæs gasmåler