mail telefon tilmelding
Gå til indhold

Tal fra Evida peger på, at gasforbruget fra gasdistributionsnettet i første halvår 2022 er faldet markant i både de private husstande, blandt virksomheder og i varmeforsyningen sammenlignet med samme periode sidste år. 

17 procent. Så meget er gasforbruget fra gasdistributionsnettet samlet set faldet, når de første seks måneder i 2022 sammenlignes med samme periode i 2021. Det viser en ny opgørelse, som Evida har udarbejdet.

Faktisk udgør faldet intet mindre end 24 procent, men da en stor del af gasforbruget går til opvarmning og således er påvirket af, hvor koldt eller varmt det er udenfor, foretager man dét, der kaldes en ’graddagekorrektion’. Og når man tager højde for udetemperaturen, kan 7 procent af faldet forklares med forskellen i graddage. Blandt andet var de første måneder af 2022 varmere end samme periode sidste år.

Efter korrektion for graddage er gasforbruget i Danmark altså reduceret med 17 procent i første halvår 2022 sammenlignet med samme periode sidste år.

Der er tale om en markant reduktion i gasforbruget. Det er positivt for den grønne omstilling, at forbruget af naturgas falder. Samtidig arbejder vi målrettet på at omstille gassystemet til 100 procent grøn gas,” siger Peter Kristensen, strategi- og udviklingsdirektør i Evida.

Faldet er størst i varmeforsyningen og blandt de øvrige store forbrugere
Dykker man lidt ned i tallene, viser de, at faldet i gasforbruget er størst blandt de store gasforbrugere. Således har varmeforsyningerne reduceret deres gasforbrug med 28 procent efter korrektion for graddage, mens øvrige store erhvervsforbrugere, typisk industrivirksomheder, har sænket forbruget med 17 procent.

De private forbrugere og mindre erhverv har til sammenligning reduceret gasforbruget med 9 procent ud over det, som kan forklares med forskel i graddage.

Fakta

  • Graddagetallet regnes som afvigelsen i forhold til udetemperatur på 17 grader f.eks. vil der på en dag med gennemsnitligt 7 grader være (17-7) 10 graddage. Hvis udetemperaturen i gennemsnit er 17 grader eller derover, så vil graddagetallet være nul.
  • I faktiske mængder er gasforbruget faldet fra 1.297 mio. m3 i første halvår 2021 til 992 mio. m3 i samme periode i år. Et fald på 305 mio. m3. Korrigeres for forskelle i graddage svarer faldet til 217 mio. m3.
  • Evidas opgørelse omfatter udelukkende gasforbruget fra gasdistributionsnettet. Herudover aftager tre centrale kraftværker alene gas direkte på gastransmissionsnettet. Gasforbruget fra gasdistributionsnettet udgør dog langt størstedelen af gasforbruget i Danmark.

Malene Hadrup

senior kommunikationsrådgiver

Del

Ved lugt af gas eller andet nødstilfælde


Ring til os på 62 25 91 14.

Lugter du gas? rediger postnr.
service

Indtast et andet postnummer

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Aflæs gasmåler