mail telefon tilmelding
Gå til indhold

Evida og Energinet samarbejder om at anlægge den i alt 115 kilometer lange rørstrækning, der skal forbinde Lolland-Falster med det øvrige gasnet. Nu er den første af i alt tre underboringer fuldført.

Det krævede både snilde og præcision, da to gravemaskiner opstillet på hver sin side af sundet på henholdsvis Farø og Falster borede sig vej under Grønsund.

Det tog omkring 10 dage, før de to bor mødte hinanden på den 1,9 kilometer lange underboring.

Dermed er det den længste af i alt tre underboringer, der skal foretages i arbejdet med Grøn Gas Lolland-Falster, fuldført.

- Vi har boret helt ned til 80 meter under havets overflade. Det er et kompliceret arbejde at lave så lang en underboring, hvor to maskiner skal møde hinanden, siger projektchef Claus Poetzsch.

Røret skal trækkes igennem

Strækningen under Grønsund er blevet ekstra lang, da boringen begynder et godt stykke inde på Falster-siden for at undgå at rydde et skovområde, så røret i stedet for løber under skoven.

Maskiner borer først med et 12-tommers bor (cirka 30,5 cm). Herefter udvides hullet til den dobbelte størrelse med et 24-tommers bor.

Efter den veloverståede underboring var næste skridt at føre gasrøret igennem. Røret var forinden blevet svejset sammen på det nordlige Falster til en længde på over to kilometer. Ved at svejse et øje fast i den ene ende blev røret herefter trukket igennem det nyborede hul.

Selve rørtrækningen begyndte klokken fire om morgenen og var afsluttet ved midnatstid.

- Det var en kæmpe milepæl for projektet. Når vi er færdige ved Grønsund, går arbejdet videre på de næste underboringer med først Færgestrømmen og sidenhen Guldborg Sund. Grønsund var den længste og mest vanskelige strækning, og derfor er vi glade for det veludførte arbejde, siger Claus Poetzsch.

Fakta om Grøn Gas Lolland-Falster

  • Projektet er delt op i tre landledningsentrepriser på Lolland Falster-siden:
    • Nørre Alslev til Guldborg Sund
    • Maribo til Guldborg Sund
    • Nakskov til Maribo
  • Derudover skal der krydses tre sund: Grønsund, Færgestrømmen og Guldborgsund
  • Rørene bliver koblet til det eksisterende gasnet i Everdrup nær Næstved.

Du kan læse mere om projektet Grøn Gas Lolland-Falster her.

Del
BLA01432 2 (1)

Har du et spørgsmål til os?

Kontakt os

Ved lugt af gas eller andet nødstilfælde


Ring til os på 62 25 91 14.

Lugter du gas? rediger postnr.
service

Indtast et andet postnummer

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Aflæs gasmåler