Sikkerhed først
Evida ønsker at etablere en sammenhængende dansk CO2-infrastruktur med gennemtænkt sikkerhed fra start til slut. Og det skal ske i samarbejde med lokale myndigheder, beredskaber og borgere.
I de 40 år, som Evida har drevet det danske metangasnet, har det været med fokus på høj sikkerhed. Når Evida er med til at etablere, udvikle og drive en CO2-rørinfrastruktur, kan borgere og myndigheder føle sig trygge ved, at det bliver med tilsvarende høj sikkerhed.
Sikker CO2-transport
Som med al anden infrastruktur skal CO2-rørledninger og -anlæg være sikre. Det gælder både, mens de bygges, og når de ligger i jorden.
Konstant overvågning
Evida overvåger i dag den eksisterende gasinfrastruktur døgnet rundt, året rundt i sit kontrolcenter. Sådan vil det også være med CO2-infrastruktur.
Evida har i dag et godt sikkerhedssamarbejde med de lokale beredskaber om metangasnettet, og det vil blive udbygget til også at omfatte CO2-rørinfrastrukturen.
Design til høj sikkerhed
Man kan designe sig til høj sikkerhed, når man planlægger og anlægger rørført CO2-infrastruktur.
Her er nogle eksempler
Spørgsmål og svar
Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, vi møder, om CO2 og sikkerhed
Er CO2 farligt?
CO2 er overalt omkring os og er ikke umiddelbart farlig for mennesker. CO2 kan ikke brænde, som fx metangas, eller eksplodere, men den er sundhedsskadelig i høje koncentrationer, hvor den kan fortrænge ilten i den luft, man indånder. Derfor skal transporten – uanset om den sker med en rørledning, lastbil, tog eller skib – håndteres sikkert. Ligesom det i dag sker med en lang række andre væsker og gasser, der kan udgøre en sundhedsrisiko.
Er det sikkert at transportere CO2 i rør?
CO2 vil blive transporteret i stålrør under jorden. I Danmark har vi 40 års erfaring med at transportere naturgas og biogas i stålrør. Erfaringen er, at der meget sjældent sker skade på stålrør.
Der vil være mange lag af sikkerhed, når vi planlægger, anlægger og driver CO2-rørledninger, som skal forhindre skader og uheld.
Hvordan sørger I for, at rørene er sikre?
Der vil være mange lag af sikkerhed, når vi planlægger, anlægger og driver CO2-rørledninger, som skal forhindre skader og uheld.
Allerede når en rørledning planlægges, er sikkerheden med. Linjeføringen vil således tage hensyn til mennesker, natur og terræn, så den bedste rute vælges.
Selve røret vil være lavet af stål og være ekstra forstærket, hvor det er nødvendigt. Rørene vil være opdelt med sikkerhedsventiler, som lukker automatisk, hvis trykket falder.
Når rørledningerne er i drift vil de blive overvåget fra et kontrolcenter året rundt.
Hvad er risikoen for, at der sker udslip fra rørledningerne?
I Danmark har vi 40 års erfaring med at transportere naturgas og biogas i stålrør. Erfaringen er, at der meget sjældent sker skade på stålrør.
I USA og Canada har man erfaring med årtiers drift af tusindvis af kilometer rørledninger med CO2. Og når man sammenligner den amerikanske CO2-rørinfrastruktur med det europæiske metangasnet, som Dansk Gasteknisk Center gør det i undersøgelsen ‘Safety in CO2 logistics’, er der forholdsmæssigt heller ikke flere hændelser.
Hvad sker der, hvis der går hul på et CO2-rør?
Mængden af CO2, som slipper ud af et rør ved et brud, kan have betydning for en eventuel sundhedsrisiko. I de tættest bebyggede områder, hvor CO2-leverandører som kraftvarmeværker og affaldsforbrændingsanlæg ofte ligger, og hvor CO2’en vil blive transporteret i mindre rørledninger under lavt tryk, vil et CO2-udslip være meget begrænset.
CO2 er en tung gas og vil derfor som udgangspunkt sprede sig langs jorden i alle retninger fra et brud, hvis det er vindstille. Vind kan derimod flytte CO2’en i en bestemt retning eller få den til at forsvinde op i atmosfæren. CO2 vil efterhånden blive blandet op med luften omkring, og koncentrationen af CO2 vil dermed falde.
Kom i dialog
Evida kan anlægge, eje og drive rørinfrastruktur, som skal transportere CO2 til lager eller udnyttelse i PtX-anlæg.
Kontakt os