Grønt, sikkert og stabilt: Evida vil fremtidssikre gasnettet med ny tarifmodel
20. september 2024: Evida varsler ny tariffer for alle kunder
Gasnettet udgør en vigtig brik i det danske energisystem i dag og i fremtiden. For at opretholde et konkurrencedygtigt, stærkt og fremtidssikret gasnet baseret på grøn biogas foreslår Evida at indføre en ny tarifmodel, som kan træde i kraft fra 2025. Forsyningstilsynet skal nu tage stilling til modellen.
Energisystemet er i en stor forandring. I fremtiden bliver gasnettets rolle primært at forsyne de virksomheder med gas, som ikke kan elektrificere deres produktion, og derudover skal gasnettet forsyne fjernvarmen, hvor gassen vil blive brugt som en vigtig reserve til ekstra varme på de kolde dage.
Gasnettet leverer i dag til virksomheder og fjernvarmen en mængde energi, der svarer til en tredjedel af Danmarks samlede elforbrug. Ikke mindst skal gasnettet sikre, at den stigende produktion af biogas, som allerede nu svarer til 39 procent af gasforbruget, bliver transporteret fra producent til forbruger. Den udvikling skal Evidas tarifmodel understøtte.
”Den grønne gas er en vigtig del af energisystemet. Hvert år sender vi 20 mia. kWh energi gennem gasnettet ud til forbrugerne. Det svarer til elforbruget i 4,5 mio. husholdninger. Derfor er Evida i gang med at fremtidssikre gasnettet, så vi også fremover har et grønt og sikkert gasnet med høj forsyningssikkerhed til gavn for kunderne og samfundet. Som et værktøj i det arbejde vil vi etablere en ny tarifmodel. Modellen skal give en fair fordeling af omkostningerne mellem alle, der bruger gasnettet,” siger Sune Holm, driftsdirektør i Evida.
Helt grundlæggende ændrer Evida på sammensætningen af tariffens elementer. Der indføres en ny systemtarif for gasforbrugerne. Det er en fast årlig betaling, der dækker de faste omkostninger til at drive gasnettet. Gasforbrugerne vil desuden betale for selve transporten af den gas, der bliver transporteret til hjem eller virksomhed. Derudover vil biogasproducenter, som sender gas ind i gasnettet, fremover i højere grad dække de omkostninger, der er forbundet med at flytte biogassen rundt i gassystemet gennem en ny indfødningstarif.
Evidas fortjeneste kommer ikke til at stige med den nye tarifmodel. Fordelingen på regningen og mellem forskellige kundegrupper vil blot være anderledes. Forsyningstilsynet skal godkende den metode, Evida bruger til at beregne tariffer.
Fakta
- Tarifbetalingen er den regning, kunderne betaler for at få transporteret gassen i gasnettet. Tarifbetalingen udgør en mindre del af den samlede gasregning, som også består af betaling for selve gassen til en gasleverandør samt afgifter og moms til staten.
- Tarifmodellen skal overholde en række principper i Gasforsyningsloven og godkendes af Forsyningstilsynet. Principperne handler blandt andet om, at man skal betale en pris for at benytte gasnettet, der svarer til de omkostninger, man er årsag til, og at tarifferne skal stå mål med de reelle omkostninger.
- Evida sigter mod, at den nye tarifmodel kan træde i kraft pr. 1. januar 2025. Samtidig med indførelsen af en ny tarifmodel vil Evida harmonisere tarifferne på tværs af geografi. Evida har hidtil haft geografisk forskellige tarifniveauer som følge af, at selskabet er resultatet af en fusion af tre regionale distributionsselskaber.
- Evida har i processen med den nye tarifmodel været i dialog med og samlet input fra branche- og interesseorganisationer for at få alle aspekter med i arbejdet med den nye model. Denne dialog fortsætter i den kommende tid.
Sådan ser den nye tarifmodel ud
Tarif for gaskunder
Alle gaskunder (aftagere) betaler en tarif til Evida. Tariffen består af tre dele:
systemtarif, volumentarif og målerbetaling.
En stor del af Evidas omkostninger er faste og uafhængige af, om vi flytter meget eller lidt gas i distributionssystemet, og om der er mange eller få kunder tilsluttet.
Tarif for gasproducenter
Alle biogasproducenter betaler indfødningstarif til Evida. Tariffen består af to dele:
systemtarif og volumentarif.
Den stigende mængde biogas, som sendes ind i gasdistributionssystemet, samtidig med at gasforbruget falder, betyder øgede omkostninger til at flytte biogassen længere ud i systemet. Det er disse omkostninger, som skal dækkes af indfødningstariffen.
Pressekontakt