Evida undersøger: Rørført transport af brint og CO2
Transport af brint og CO2 er et væsentligt element i fremtidens teknologier som Power-to-X og CO2-fangst. Her kan rørført infrastruktur vise sig som en fordelagtig måde at forbinde brint/CO2-producenter og -aftagere på. Evida introducerer i en ny publikation en række af de projekter og samarbejder, selskabet deltager i om transport af fremtidens gasser.
Fremtidens energiproduktion forventes i høj grad at være baseret på gasser som brint og CO2. Senest har et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om fangst, transport, lagring og anvendelse af CO2 i Danmark. Og regeringen har lanceret en PtX-strategi, som sætter ambitionen for brintproduktion i stor skala i Danmark. Det er forventningen, at der vil følge en efterspørgsel på transport af brinten og CO2’en i takt med, at disse gasser bliver produceret.
”I Evida har vi mere end 35 års erfaring med at transportere gas og med at etablere og drive rørført infrastruktur. Vi stiller derfor vores viden og ekspertise til rådighed for alle de aktører, som lige nu er i fuld gang med at undersøge og lægge planer for fremtidens energiproduktion,” siger Evidas strategi- og udviklingsdirektør Peter Kristensen.
Mange aktører arbejder på at skaffe den viden og lave de tekniske og økonomiske analyser og undersøgelser, som skal danne fundamentet under udviklingen af fremtidens gassystem, så det passer til fremtidens krav. Evida får således løbende spørgsmål fra aktører til, hvad der kan lade sig gøre, og hvad det fx vil koste at anlægge rør til at transportere brint og CO2. Herudover indgår Evida i en række projekter, samarbejder og vidensdeling, som har det til fælles, at de skal bibringe viden, om og hvordan rørførte transportsystemer vil kunne bidrage til udviklingen af et energisystem, hvor brint og CO2 er to af nøglerne.
”I dag har vi i Danmark et vidtforgrenet gasdistributionssystem, og i løbet af relativt få år er det forventningen, at gassen vil være grøn og således baseret på biogas frem for naturgas. Den udvikling, hvor gassen i stedet for at komme fra få og store centrale kilder som Nordsøen nu kommer fra en masse mindre, decentrale biogasanlæg, vil være den samme for brint og CO2. Og det er nærliggende at forestille sig, at udviklingen inden for brint og CO2 - på samme vis som biogassen - kan drage fordel af rør i jorden til at transportere gasserne rundt,” siger Peter Kristensen.
I publikationen ”Rørført transport af brint og CO2” introducerer Evida nogle af de projekter, samarbejder, vidensdeling og udviklinger, statens gasdistributionsselskab tager del i.
Publikationen er udgivet af Evida, december 2021.
Malene Hadrup
senior kommunikationsrådgiver