mail telefon tilmelding
Gå til indhold

Den 1500 meter lange farvandskrydsning mellem Lolland og Falster var den sidste i rækken af underborringer i projekter Grøn Gas Lolland Falster. Det er en teknisk kompliceret del af projektet, der nu er gennemført med succes.

Anlægsprojektet Grøn Gas Lolland-Falster nåede en stor milepæl, da gasrørledningen i sidste uge blev trukket gennem Guldborg Sund mellem Lolland og Falster.

Gasrøret blev trukket igennem en 1500 meter lang underboring af sundet. Dermed er alle tre farvandskrydsninger på Grøn Gas Lolland-Falster-projektet gennemført. Tidligere på sommeren er gasrøret ført gennem Grønsund – mellem det nordlige Falster og Farø – og gennem Færgestrøm – mellem Farø og Sjælland.

Farvandskrydsningerne foregår ved, at maskiner borer sig vej gennem undergrunden cirka 40 meter under havets overflade. Hullet udvides med et større bor, og til sidst trækkes det sammensvejsede rør gennem boringen.

Underboringerne er en teknisk kompliceret del af projektet, blandt andet fordi vi trods grundige forberedelser ikke kan være helt sikre på, hvad vi støder ind i undervejs. Vores team har nu gennemført tre farvandskrydsninger ud af tre på første forsøg. Det kan ikke gøres bedre,” siger Claus Poetzsch, der er projektchef for Grøn Gas Lolland-Falster.

Næste skridt er i gang
Næste skridt i forbindelse med krydsningerne af farvandene er allerede i fuld gang. Det er de såkaldte tie-ins, hvor rørene fra farvandskrydsningerne forbindes med de rør, der er lagt på landjorden. Rørledningen på Falster er således allerede forbundet med rørledningen i Grønsund, og projektchefen forventer, at de øvrige tie-ins bliver udført inden for den kommende måneds tid.

Anlægsarbejdet på Grøn Gas Lolland-Falster skrider godt fremad i det fine efterårsvejr. Energinet står for den del af gasrørledningen, der strækker sig fra Nørre Alslev på Falster og op til kompressorstationen i Everdrup mellem Rønnede og Næstved.

Alle rør er nu lagt i jorden på denne 41 kilometer lange strækning, og Energinet har tilbageleveret næsten halvdelen af jorden til lodsejerne. Sideløbende foregår trykprøvning af røret.  

Fuld drift i sommeren 2024

Evida står for at lægge gasledningen i jorden på den 71 kilometer lange strækning fra Nr. Alslev til Nakskov på Lolland. Evida påbegyndte arbejdet senere end Energinet og har lagt lidt over halvdelen af rørene i jorden.

Projektet kører planmæssigt. Der er altid udfordringer på sådan et stort anlægsprojekt, men vi løser dem undervejs. Samlet set er vi cirka 60 procent igennem anlægsarbejderne på landentreprisen. Vi vurderer, at vi som planlagt kan sætte gas på gasrørledningen næste sommer og være klar til at gå i fuld drift i slutningen af august,” siger Claus Poetzsch.

Fakta om Grøn Gas Lolland-Falster

  • Evida og Energinet arbejder sammen om anlægsprojektet Grøn Gas Lolland-Falster.
  • Projektet er delt op i tre landledningsentrepriser på Lolland Falster-siden:
    • Nørre Alslev til Guldborg Sund
    • Maribo til Guldborg Sund
    • Nakskov til Maribo
  • Derudover er de tre sund Grønsund, Færgestrømmen og Guldborgsund blevet krydset.
  • Rørene kobles til det eksisterende gasnet i Everdrup nær Næstved.

Du kan læse mere om projektet Grøn Gas Lolland-Falster her.

Del

Ved lugt af gas eller andet nødstilfælde


Ring til os på 62 25 91 14.

Lugter du gas? rediger postnr.
service

Indtast et andet postnummer

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Det indtastede postnummer er ikke i et gasforsyningsområde. Indtast postnr. for den adresse, du er interesseret i, eller ring til os på tlf. 7789 9000.

Aflæs gasmåler