Grøn gas
En del af Danmarks grønne omstilling
Evida arbejder hver dag for den grønne omstilling af metangassystemet ved at tilkoble biogasanlæg på systemet og sørge for, at biogassen kan strømme frit. Det er en grøn succeshistorie, at vi på ti år har en andel af biogas i systemet på lige under 40 %. Det betyder, at biogassen i 2023 skånede atmosfæren for cirka 1,45 mio. t CO₂.
Gassystemets rolle ændrer sig. Inden for de næste fem-seks år kan vi se frem til et gasdistributionssystem, som primært transporterer biogas, og hvor industrivirksomheder og kraftvarmeværker er de primære aftagere af gas målt på forbrug. I dag står disse kundegrupper allerede for to tredjedele af gasforbruget.
Det danske gassystem kan med sine 18.000 km rør medvirke til at forbinde hele Danmark effektivt med energi, da gasnettet er den infrastruktur, der kan flytte mest energi hurtigst og billigt.
Læs mere om gasnettets rolle i fremtidens energisystem
Mere end 10 års med biogas
Evida tilkoblede det første biogasanlæg til distributionsnettet i 2014. Siden da er antallet af biogasanlæg vokset, så der nu er 57 anlæg tilsluttet distributionssystemet. Anlæggene er fordelt over det hele landet og er med til at gøre Danmarks gassystem grønnere.

57 biogasanlæg
Har Evida tilkoblet distributionssystemet siden 2014

1,45 mio. ton CO₂
Så meget CO2 skånede biogassen i 2023 atmosfæren for

4,5 mil. husstande
Så meget svarer den mængde energi, som Evida årligt fører frem til forbrugerne til
Rapporter
Evida udgiver publikationer med fokus på udvalgte opgaver og indsatser i virksomheden.
Bæredygtighed i Evida
En vigtig spiller i den grønne omstilling
Hele Danmarks energisystem er i gang med en stor udvikling med omstilling til vedvarende energi. Evida er en del af den udvikling og er en aktiv spiller i, at Danmark når sine klimamål. Evida vil bidrage til et miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtigt samfund.
Læs mere
Hvad er biogas?
Biogas er en blanding af gasser dannet ud af organiske materialer og består hovedsagelig af:
- Metan (CH4): 50-70 %
- Kuldioxid (CO2): 30-50 %
Biogas skabes gennem en biologisk nedbrydningsproces af organisk materiale under iltfrieforhold. Ved at pumpe biomasse (husdyrgødning og andet organisk affald) ind i en iltfri reaktortank bliver biomassen ”spist” af bakterier, der udleder gas – og herved får vi biogas. Denne proces varer typisk mellem 10 og 120 dage - det afhænger i høj grad af typen af biomasse, der skal afgasses. I nogle anlæg forbehandles biomassen for at opnå en hurtigere nedbrydning.
I Danmark produceres biogas primært på basis af organiske restprodukter fra landbrug og industri. Denne gas kan udnyttes til energiproduktion, og restproduktet anvendes som gødning. Affald fra supermarkeder, restauranter og husholdninger anvendes i stigende grad som råvarer. Biogassen kan udnyttes direkte som brændstof, men man kan også opgradere biogassen. Det sker ved at ”rense” biogassen for CO2 og andre uønskede gasser, således at slutproduktet er rent metan. Betegnelse for den opgraderede biogas er bionaturgas. Denne kan tilføres gasnettet og udnyttes til samme formål som traditionel naturgas, da kvalitet og brændværdi er identisk.
Langsigtet Udviklingsplan (LUP)
Evidas første LUP identificerer de væsentligste behov og belyser de økonomiske og planlægningsmæssige konsekvenser og udfordringer, som selskabet står over for. Evidas LUP skal således gøre selskabet klar til
at håndtere den udvikling og de behov, som vi kigger ind i frem mod 2030.
Det følger af gasforsyningsloven, at Evida hvert 4. år skal udarbejde en Langsigtet Udviklingsplan (herefter: LUP), som har til formål at beskrive det fremtidige behov for distributionskapacitet og udvikling
i distributionssystemet i Danmark.
Power2X – et teknologisamspil i det samlede energisystem
Gas fremstillet ved termisk forgasning og elektrolyse er nogle af teknologier, der forskes i, med henblik på at vi på sigt kan udnytte det store potentiale for flydende brændsler dannet ved hjælp af forgasning, elektrolyse eller i en kombination.
Fordelen ved teknologierne er, at de har potentiale og kapacitet til at levere store mængder energi, som efterfølgende kan sendes ind og lagres i gasnettet, anvendes til transport, processer og til el- og varmeproduktion i perioder, hvor solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.
Gas til...
Energiplaner